Introductie zelfonderzoek

Meld je aan voor het zelfonderzoekprogramma of maak gebruik van de losse zelfonderzoekinstrumenten voor het werken aan gezond leven (bij kanker, een andere ziekte of preventief). Het zelfonderzoek bestaat uit zes verschillende zelfonderzoekinstrumenten en een werkplaats. De zelfonderzoekinstrumenten en de werkplaats zijn bedoeld om je te helpen bij het benaderen en verhelderen van je eigen proces of situatie vanuit het perspectief van gezond leven. 

Zelfonderzoekinstrumenten

Er is een zelfonderzoekinstrument voor het schrijven van je eigen verhalen over een actuele situatie of een belangrijke gebeurtenis, over ambities, vraagstukken of verwachtingen in jouw leven. Ook is er een vragenlijst waarmee je onderzoekt hoe jij op dit moment werkt aan gezond leven. Met behulp van bestaande leefstijlpijlers: beweging, voeding, slaap,  ontspanning, zingeving, sociaal leven, maak je eigen leefstijlkeuzes die je nader uitwerkt en eventueel via een leefstijlexperiment voor een korte of langere tijd gaat testen. Verder kun je een zorgnetwerk in beeld brengen en in een themaverkenning kennis delen.  

Werkplaats

Naast de zelfonderzoekinstrumenten heb je ook een eigen werkplaats waarin je een eigen verzameling maakt van tips, vragen, links, documenten en publicaties die aansluit bij jouw werken aan gezond leven.  Items uit je verzameling kun je ook weer toevoegen aan een verhaal, een thema of een leefstijlkeuze.

Zelfonderzoekprogramma

Doe je mee aan het zelfonderzoekprogramma dan werk je gedurende een half jaar elke maand aan een ander zelfonderzoekinstrument. Je kiest zelf wanneer je start met het programma, maar je doet vervolgens wel elke maand een volgende stap en rondt het programma in een half jaar af. De resultaten van jouw zelfonderzoek worden (anoniem) gebruikt voor het onderzoeken van zelfonderzoek. Onze ambitie is dat er steeds meer gebruik gemaakt gaat worden van eigen data van zelfonderzoekers. Daarom nodigen wij (wetenschappelijke) onderzoekers en zorgverleners uit om via het onderzoekslab gebruik te maken van deze data van zelfonderzoek.